BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 16 October 2008

petua tahan lame...

dear diary....

ni ade beberape petua tahan lame yg menarik korg leh praktik kan mne yg ptut tuh...kihkihkih
KELAPA PARUT
Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun.
Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja.
Gunakan sebelah pada 31 December 2008. Dan sebelah lagi
pada 1 January 2009... Wah...tahan sampai 2 tahun kan ?

NASI/LAUK
Biar tahan lebih lama,
Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria.
Sebab tu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS TERUTAMA EMAS
Kalau untuk lebih 'tahan lama',
Bayarle zakat utk barang kemas tu atau pakai saja.
Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayar zakat.
Kalau tak, tetiba hilang atau kena curi, padan muka korang, ha haa....

PAKAIAN.
Nak tahan lama
Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat elak guna washing mach.
Jangan jemur bawah mentari terik elak guna bleach.
Jangan bawa mandi kat beach.
Gantung bila disimpan.
Cuci guna air jeram/hujan.
Jangan bagi pinjam kat kawan!!!.
Kalau nak tahan lagi lama PINJAMLAH BAJU MEMBER...
BAJU SENDIRI SIMPAN.

KERETA
Nak tahan lama.
Lepas beli, simpan kat garaj. tutup elok2.. jangan bagi angin masuk.
jangan bagi abuk masuk.. jangan bagi wap air masuk.
bayar loan bulan2. sampai abis loan. gerenti tahan lama.

KENYANG
Kalau nak tahan lama,
Sebelum makan - baca bismillallah dan doa
Akhir makan - doa dan ucap alhamdullillah. ..

UMUR
Umur nak tahan lama?
Banyak kan senyum, jangan fikir semua masalah.

ROKOK
Rokok nak tahan lama?
Jangan hisapplah... ...!!!!, letak atas meja dan pandang saja.Tak pun hisap rokok kawan.rokok sendiri simpan.hehe

TIDUR
Nak tahan lama tak tidur malam
Rajin-rajinlah tidur siang.

HUBUNGAN
Bertahan lama dalam persahabatan/ hubungan,
Jujur dan ikhlas je!!!!

Last word:
p/s : SELAMAT BERTAHAN LAMA..

Monday, 13 October 2008

my mom's birthday...

dear diary....

Happy Birthday Myspace Comments
MyNiceSpace.com

arini ari jadi ibu ku..3hb aritu ari jadi adik ku..parent ku der wat makan2 siket semlm sempena raye + beday atin + beday ibu..dsbbkan hanye kecil2 lan sahaje so yg dtg jz jiran2 dan sedare mare yg terdekat..adik aku ader bwk 2-3 org kwn die..aku pon ader jemput gk 2-3 org kwn ku tp ader yg xdpt dtg sbb bz...antare menunyer ialah ketupat,lemang,rendang ayam,rendang daging,pencuci mulut,marble kek dan birthday kek...aku xdpt bg adiah ape2 kt ibu la thn ni sbb tgh kering..hehehe klu aku bg pon xder makne gk sbb gne duet ibu aku sndri la kirenyer..huhu...majlis stat kul12p.m tp aku terpakse bersiap2 dan pergi ke pudu pada jam2p.m sbb tket bas aku blek segamat kul3p.m...sampai jer kt pudu ngatkan aku dh terlewat rupe-rupenyer bas delay..dekat kul4 bru la bertolak dr pudu tuh...perjalanan aku arini agk pjg n membuat kan aku panas b****t sbb dri 3jam journey jd nk dkat 5jam..sbb dh la ujan n jln jem bas trans ni byk plak destinasi nk dtuju nyer...mule2 bhenti kt bkt jalil,then rembau isi minyak,tampin,gemas dan akhir skali baru la segamat..sempat la 3-4 round aku tido..sengal tul...smpi segamat nseb bek lin ade leh amek aku kt bustand...tp kami xterus blek umah sbb lin nk kuar bli brg kt bndr...aku terpakse la ikut gk even bdn aku dh letih thap cipan..smpi2 je umah aku mandi then melelapkan mate ku..smpi la kul bape aku xngt aku terbgun n blogging... the end

prime minister of italy...

dear diary....

gotcha...haha8x video

celebrity look a like?..

dear diary....

ait josh harnett pon ader...kihkih8x mengarut tul

http://www.myheritage.com/collage

kekasih ku seru..(true story )

dear diary....

Kisah ni memang betul2 berlaku......tp nama n situasi di ubah sikit takut meng aibkan pihak keluarga.....em.... ckp lelebih pn tak guna.....baca n hayati ah cerita ni....layannn.....



Cerita ini mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama jimmy.dia ni org johor…

Die ade awek name Julie.julie nih dok kt perlis..

Diorng nih xpnah jumpe sblom nih,juz msg n call aje..

Gamba pon diorng xpernah tengok sbb mereka hanya memakai nokia 3310i

Diorng da xthan nk jumpe sngat2…

Diorng pon berpakat akn berjumpe pada hari raye pertama..

Dan diorng brcdang utj berjumpe di rumah julie..

Julie telah beritahu keluarga dia yg jimmy akan dtng beraya kerumah mereka..

Pada seminggu sebelom hari raye,Julie terlibat dgn satu kemalangan..

Mayat julie selamat dikebumikan..

Seluruh keluarga Julie sngt bersedih atas pemergian Julie..

Julie di dapati terkoban dalam kemalangan tersebut..

Akan tetapi,jimmy tidak mengetahui hal ini..

Kebetulan,hp jimmy rosak pada hari kematian Julie..

Sehari sebelum raya,bru lah hp die siap dibaiki…

Apabila hp da ok,jimmy terus msg Julie..

Mesej yg dihantar oleh jimmy tersebut semua di'reply'..

Pada hari yg ditetapkan,dgn alamat yg pernah diberi oleh Julie kpd jimmy..

Jimmy bertolak dr johor pd subuh awl syawal,dan smpai di perlis pd ptng ari 2 juga dengan memandu kereta proton wira 1.6 kepunyaan kwn baiknya…

Bila smpai shj dirumah Julie,dia terus bagi salam dan memperkenalkan diri kepada ibu bapa Julie..

Ibu bapa Julie pon menyuruh jimmy duduk..

Mereka perbualan dgn bertnya tntang diri jimmy..tetapi mata jimmy terjenguk2 kearah dapur dan bilik2 yg ade dirumah tersebut kot2 ade Julie keluar atau menyorok dri dia..

Jimmy semakin tidak senang duduk..

Setelah lama berbual,jimmy pon tny pasal Julie kerana beliau tidak tahan nk berjumpa dgn Julie..

Ibubapa Julie menyarankan supaya jimmy banyak bersabar…

Jimmy semakin hairan,dan bertanya kepada ibubapa Julie,

"kenapa mak cik ngan pak cik??ape yg da berlaku pd Julie??"

"Julie telah meninggal dunia" kata ibu Julie..

Jimmy semakin kehairanan..

Jimmy bertanya"bila mak cik??sbb apa??"

Ibu bapa Julie pon menceritakan tentang hal kejadian..

Jimmy agak terkejut,Tetapi jimmy tidak percaya kerana beliau ade sms dgn Julie sebelum berangkat ke perlis

Jimmy pon tunjuk semua sms itu kpd ibu bapa Julie..

Setelah membaca dan melihat no telefon tersebut,ibu bapa Julie hairan kerana cara sms dan no telefon itu memng Julie yg punye…

Utk mendapatkan kepastian,ibu bapa Julie bawak jimmy ke tnah perkuburan Julie..

Jimmy maish x berpuas ati dan mengorek kubur Julie…

Memng betol Julie sudah mati dan berada didalm kubur tersebut..

Jimmy semakin hairan dan ketakutan…

Sebelum julie meninggal,julie telah berpesan kpd org tua die supaya kalo dia mati,tnm skali hp die sbb die terlalu syg kt hp nih..

Ibu bapa Julie turut menceritakan hal ini kepada jimmy..

Jimmy pon cuba sms Julie didepan ibu bapa Julie,

"awk ngah wat pe??"

Tidak lma kemudian,hp jimmy berbunyi dan ade satu sms diterima,apabila buka shj sms tersebut,kesemua mereka terkejut beruk kerana sms itu dibalas oleh Julie dan sms tersebut berbunyi

"xde wat papepon..awk da smpai ke??"

Jimmy semakin panic dan membalas "ibu bapa awk kata awk da MATI??"

Dan Julie pon balas "memng sy da meninggal.."

Jimmy cuba beraniakn dri dan membalas semula sms tersebut dgn "ABES 2,MCM MANE AWK BOLEH BALAS SEMUA SMS SY??"

Tidak lama kemudian,hp jimmy pon berbunyi lg..

Kesemua mereka menjadi semakin panik,takut dan mcm bermain difikiran mereka semasa jimmy hendak membaca sms tersebut..

Apabila mereka baca sms tersebut,mereka jd terkejut BEROK & kehairanan n terpinga-pinga…

Kerana sms etrsebut berbunyi

"DIGI ADA DIMANA-MANA"…

hahahahahahahahahaha….

cute...






dear diary....

cute la plak...huhu

viva forever...

dear diary....

datuk shah rukh khan...


dear diary....

ni bkn citer pasal datuk kepada shah rukh khan,tp pasal shah rukh khan yg dpt gelaran datuk dr kerajaan negeri melake...even aku ni hard die fan shah rukh khan tp aku xpaham btul la nape plak die bleh dpt gelaran datuk..alasan menteri yg berkenaan gelaran tu sebb die pernah buat muvie di malaysia yg secare xlansung mempromot malaysia..tp rsenyer kan filem tu lame dh n xberape famous pon(1 2 ka four)...klu alasan tu digunakan rasenyer gk la shah rukh khan bukan org pertame yg wt filem antarabangsa di malaysia ni kan kan kan...erm mcm2 la...sekarang ni aku tengok cm senang plak kn gelaran datuk nk dperolehi...huhu



p/s:kalau cmtu aku pon der peluang yg cerah nih..hehe

ayat-ayat cinta...

dear diary....

sblum iklan muvie ni kuar kat malaysia,kwn aku yg belajar kt egypt ader rekomen aku nengok citer ni melalui youtube aku ngatkn xbesh so aku jz ignore jer..then beberape mgu lepas kuar iklan muvie cter nih kt wayang,aku xinterested pon nk nengok tp menarik bile aku dpt tau psl cite ni sblm die kuar kt muvie malaysia lg...jumaat yg lepas tv3 der siarkn cite ni kt tv bru la aku tengok(sbb pree)...hehe rupe2nyer besh n sedih sgt cite nih...sape2 yg terlepas nengok cite nih bleh la tengok kt youtube ^_^

budak2 zaman sekarang...




dear diary....

dasyat sey dorg gadoh..aku tengok dh cm dlm muvie young and dangerous la plak(cheng e kin blakon ^_^)...huhu nak tau cter dgn lebih lanjut korg bleh klik kt link nih

www.ehoza.com/v4/forum/scary-frightened-ghost/2523-trajedi-pergaduhan-di-sekolah-men-sg-manir-terengganu-2.html

p/s: slah sape semua ni berlaku?...mereka dan keluarga mereka la kihkihkih

baek pnyer miming..

dear diary....

http://www.youtube.com/watch?v=QEV527Q_b4o

terer gk dak2 nih miming...huhu

Friday, 10 October 2008

not worth it...

dear diary....

wht im doing las nite not worth la diary(so sad)...eventhough i come early to class today but im not doing my presentation bcause my partner came little late..i want to present but d report n d web with him if i know this will be happen i will print it by myself(iskiskisk)...i am sorry sir :(

p/s : moral of d story dun ever procastinate ur task...

procastination..

dear diary....

last night im not sleeping at all...im doing my asigment and preparation for my presentation...owhhh im so tired rite now...yesterday i have class til 5p.m then i had netball training til 7p.m..i start doing my asigment at 8.30p.m at oldtaste with emran and izatty..we stay for discussion til 11p.m then i move back to my home bcoz the environment getting noisy and i cant concentrate..when back to my home i take a rest for a while then continue doing my asignment until dis morning...i stay up alone las night even though actuly im quite scared(of gost..kihkihkih)i dun bother las nite...and dis morning, my clas start at 8p.m...huhuhu...dis is wat u got when u doing things las minit...kihkihkih(procastination)

Thursday, 9 October 2008

never to late...

dear diary....

alamak aku lupe la nk wish slamat ari raye kt ko n kawan2 la diary...hehe tp rsenyer xterlmbt sgt kot selamat ari raye sume n maap zahir batin..


Get Hari Raya Graphics Here

Sunday, 5 October 2008

perpatah pepatih...

dear diary....

Assalamu'alaikum waramatuhllahi wabarakahtuh,malay were famous with perpatah(jz like wise word) and i found dis article n dis is wat happen if the perpatah really 'patah'(broken) kihkihkihkih......
1. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta pun boleh undur,terlajak kapal terbang takde gear reverse, sori.
2. Bersatu kita teguh, bercerai kita kahwin lain.
3. Sudahlah jatuh ditimpa pula tangga lepas tu tercium pulak tahi ayam.
4. Alang-alang mandi biar guna sabun & syampu.
5. Harimau mati meninggalkan belang, isteri mati meninggalkan gelang, suami mati meninggalkan hutang.
(Itulah...lain kali jangan suruh suami beli gelang secara hutang)
6. Sebab mulut santan binasa sebab mulut juga... nasi pun habis.
7. Biar putih tulang jangan kuning gigi (gosok, jangan tak gosok tau)
8. Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang kecuali kalau ada beruk atas pokok tu
9. Malang tak berbau tapi kentut boleh berbau walaupun tak berbunyi.
10. Biar mati bini jangan mati anak (boleh kahwin lagi ape)
11. Alang-alang menyeluk perkasa! biar sampai kepangkal ketiak.
12. Biar korek hidung jangan korek tabung.
13. Berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian lama-lama jadi letih.
14. Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan isteri kahwin lagi satu.
15. Kalau padi katakan padi, tidak aku ternanti-nanti, kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi.....boleh blah.......
16. Harapkan pagar, pagar pun tak boleh harap.
17. Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat kena saman.
18. Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, kalau macam tu lebih baik tak payah hujan.
19. Biar lambat asalkan perlahan.
20. Kalau tiada rotan, pelempang ajelah....
21. Carik-carik bulu ayam lama-lama jadi bulu tangkis badminton, pasti ayam kebogelan.
22. Air dicincang takkan putus tapi kalau daging dicincang tandanya ada kenduri

5th raye ep3..

dear diary....

selepas raye...

pg2 suboh lg parent ak dh kjutkn nk ciap2 blek melake plak...dlm kul10a.m kami gerak ke melake dgn 3 kete(abah,ibu,atin,baby,apin,alia,aril n aku)..smpi dlm kul 12p.m kt umah arwah oyang ak,ktorg tdo sebentar kerna mau rehat...slps zohor kami memulekn lawatan dgn beraye umh csin mak ak,then ngt nk g umah atok aku tp dorg xder rumah so g umah nenek sedare ak n lawat kubur oyang ku...mlm tuh ketua kg yg dok jz sbelah umah oyang ku ajk g umh open house die..then keesokn arinyer bru la ak beraye umah atok ak dan tdo d umah die plak..ptg tuh kami jln2 bandar melake n g pantai tanjung bidare(lame ak xmandi pantai jumper je cm ruse msuk pantai...kihkih sonokkkk)tuka bju dlm kete pon jd...hehe...slps pulang dr melake ak trus gerak ker sgamat sementare fmily ku yg laen blek ke kl(wawaawawa xpuas raye)...cbuk raye sakan ak lupe trus ngn asigment2 n test after raye neh...aadoiiiiii

p/s : setiap umah aku beraye mesti 'terpakse' mkn...ak xbrani nk timbang berat pas raye...wawawawa

the end...

5th raye ep2...

dear diary....

semase raye..

pg raye ak bgun2 jer trus gosok bju raye(kaler pink euwwww..) n ciap2 then tgu bpk ak blek smyg tok mkn2 bersame2,mkn rendang ayam cili api,rendang daging yg bpk ku msk(sedap gler) ketupat(aku wt sendri hehe),kuah lodeh,sambal kacang n mcm2 lg la..sebelum mkn kami bermaap-maapan..slps mkn ak stu fmily memulekn lawatan ke rumah2 pakcik n makcik belah bpk ku,dimulai dgn umah makcik3x ku yg hanye beza stu tngkt ngn umh ak then dgn mengunekn 4 kete(temsuk kete makciku n anknye) g umah nenek sedare ku di keramat,disusuli umah pakcik ku d ulu kelang dan di ukay perdana(mkn yg sedap dsni)..las skali ktorg beraye kt umah makcik ku yg d ampang(time tuh sume dh lembik n pnt gler)..adik n csin ak ciap tdo lg dpn ketupat...kihkihkih pastuh dlm kul5p.m ktorg blek umah...smpi umah kami trus tdo berjemaah smpi sblm magreb parent ak bgun ciapkn ape yg ptut cz pakcik n makcik ak plak nk beraye umah ak...lps jer dorg blek rendang daging bpk ku licin(wawawa ak xpuas mkn lg)...6ekor rendang ayam mak ak tgl xsmpi separuh je kot...whuahua lps dorg blek, berakhir la ari raye ku dgn tdo....

to b cntinued...

5th raye...

dear diary....

ari ni dh ari raye ke 5...klu aku kat kl ak jarang onl9 so xdpt cter kt ko diary ape yg ak wt sebelum n semase pg raye so terpakse la lps aku blek sgamat bru leh onl9 lg pon sbln raye ak mmg bz glerrrr...so skg ni bleh la aku cter ape aktiviti aku sebelum semase dan selepas raye...huhuhu

sebelum raye...

1. aku g shopg brg2 nk wt kueh ngn mak aku
2.ader org blanje ak buke pose makan pizza(yummy)..
3.aku g cri kasut raye satu kl xjumpe,sume aku xberkenan klu der yg aku berkenan pong saiz xder(whuahuahua kaki 'sinderela' la katekn)...
4.kemas rumah, cat rumah (bapaku yg cat sebnrnye ak jz tlg nengok jer kihkihkih)..
5.aku bergotong royong ngn adik2 ku wat kueh raye...penat wooo even xbyk jenis pon..hehe ak wat kueh tart(mak aku yg adun ak jz tlg membentuknye jd kueh tart yg kiut hehe),kueh konfleks putih,konfleks coklat,almond london,kueh sempirit hah tu jer kot aku rase yg laen kueh ktorg wt kt kdai jer...kihkihkih...
6.jahit labuci kt bju ku..huhuhu
7.mlm raye ak g masjid india 1st time g slalunyer ak bz so jz dgr cter csin aku jer psl sale mlm raye kt masjid india...even mlm raye tu ari ak bz gk aku maen lari jer,pas adek ak ajk g...hehe smpi2 kitorg kt sane cri pkg je pusing 8 kali dh dpt pkg lak ttbe ujan...adoiiii aku,adik n csin ku meredah jugk ujan slps tgu ia nyer renyai..mmg beshh n sesak glerrr la org kuar shopg mlm raye tu ari,nk jln rase cm melekat jer bdn ngn org dpn n blakg...adik n csin ku bli baju kurung yg berharge 50rm n 25 rm n ak bli tudung 5rm jer(murah kan)...actuli byk lg brg yg murah2 mcm jam,sampin songket 10rm(harge sbnr 30-45rm plg murah),bunge2 hiasan rumah,tudung2 n etc tp jz dpt nengok jer dr jauh cz nk behenti ssh dgn org yg sesak itu...ak gerak blek umah dlm kul3a.m...pnt sey...time kt ctu ak terserempak ngn dila(msia mos beatiful,cun n peramah) n bf mmber aku smpi 3kali terserempak hehe)